Objecten

Kijken, wachten, kijken, langer wachten, nog een keer kijken. Er omheen lopen.
Waar valt het licht, wat woont in de schaduw?

IN DE ROOS 

Verpleeghuis ‘t Hamrik in Nieuwolda, Groningen, heeft aandacht en persoonlijke zorg als waarde en is kleinschalig georganiseerd. Het nieuwe gebouw met binnentuin is in 2015 in gebruik genomen.  Voor de tuin, plaats van ontmoeten en ontspannen, ontwierp ik ‘In de roos’. Het beeld van glas en staal is het middelpunt van de tuin, prikkelt de zintuigen door kleur en vorm, roept associaties op en is voor bewoners een herkenbaar beeld. Koningin Maxima opende het gebouw en onthulde ‘In de roos’.

Mien hoes

MIEN HOES is een artistieke weergave van een Groningse woning, getroffen door aardbevingen als gevolg van gaswinning en vervolgens is versterkt. Het is een huis zoals een kind tekent; een rechthoek met een puntdak, veilig en vertrouwd. Toch klopt er iets niet. Eén hoek is verzakt en brengt spanning in het huis. In het ontwerp van MIEN HOES zijn materiaal, kleur en vorm in balans. Hout en metaal zijn veelvuldig gebruikte materialen bij de versterking van woningen. Het kleurgebruik weerspiegelt het Groninger landschap. De 5 bouwelementen vallen als puzzelstukken in elkaar en symboliseren samenwerking en verbinding.

Voor Mien Hoes werkte ik in 2017 samen met een leerbedrijf in ambtelijke houtbewerking. De gekleurde beits is aangebracht door creatieve Groningers. Het verhaal van de bewoner, de leerling, de Groninger en de kunstenaar komen samen in houtverbinding. Na hun woningversterking, een emotioneel en lang proces, ontvingen de bewoners een exemplaar. Een gebaar om de onzekere periode af te sluiten en de toekomst vanuit een veilig huis te kunnen leven. Oplage 1000. Opdrachtgever woningcorporatie Groninger Huis. 

DroomHuizen  

Thuis – waar we in zeven sloten tegelijk dromen.
Selectie uit de serie relatiegeschenken van hout en mixed media, gemaakt in opdracht van woningcorporaties.

Orde de l’atxa 

Orde de l’Atxa werd in 1149 door graaf Berenguer van Barcelona ingesteld. De onderscheiding werd verleend aan de dappere vrouwen van de stad Tortosa in Catalonië die zich teweerstelden tegen de aanvallende Moren. De “Orde van het Bijltje” gaf de vrouwen erkenning, meer economische zelfstandigheid en mobiliteit.

De Orde Vrouwen van Tortosa kwam op mijn pad toen ik ter plaatse aan het werk was. In hun geest creëer ik samen met een groeiende groep vrouwelijke kunstenaars. Wij staan op hun schouders. De serie halssieraden ‘Draag je stem’ ontwierp ik voor hen. Voor elke vrouw een unieke ketting, het rode stempotlood als verbindend symbool.

The shape of water 

Je zult maar een privézwembad hebben. En van kunst houden. Voor deze opdrachtgever maakte ik een kleurrijk werk aan de wand van de pool. Gestroomlijnd in 30 x 330 cm op Alubond.

sporen van afwezigheid 

Bij terugkomst op dezelfde plek is er niets veranderd. Het huis en de grote naaldboom, de olijfbomen tussen stapelmuurtjes, de kuilen in het pad. Alles is zoals bij vertrek. Ogenschijnlijk. Je voelt dat het leven door ging, ook hier. Wat gebeurt op een vertrouwde plaats als je elders bent? Hoe zie je wat was in de tussentijd? Wat is de betekenis daarvan? De wind tekende sporen van afwezigheid. 

mens 

Noodzakelijke verbeelding. Om het alledaagse te vatten, om eraan te kunnen ontsnappen, om vorm te geven aan de existentiële vragen die ons verwonderen en kwellen. Uiteindelijk zijn de verhalen die we over en aan onszelf vertellen waarachtiger dan feitelijkheden. 
Ik weet niet wat ik maak totdat het gemaakt is.